Apple přes své produkty uzavírá zákazníky do ekosystému. Výhodou je, že to propojení spolu velmi dobře funguje. V otázce bezpečnosti a soukromí předáte své osobní údaje jedné společnosti, která vám doručí všechny technologické produkty, které běžný uživatel potřebuje. S takovou velkou důvěrou přichází však i velká zodpovědnost.

V tomto článku se pokusím popsat, jakých chyb se uživatelé dopouštějí a jak si můžete lépe zabezpečit iPhone či iPad.

 

Smartphone či tablet v každodenním životě

V posledních letech se smartphone stal nedílnou součástí našich životů. Při stále rostoucím výkonu a přibývajících funkcích se z něj stal “ještě přenosnější” přenosný počítač. Máme v něm všechny informace, kontakty, poznámky, fotky a také údaje o platebních kartách. Smartphonem už nějaký čas dokážeme i zaplatit. Průměrný čas strávený na telefonu nebo tabletu je 4 hodiny a 33 minut. V poslední době sledujeme trend, kdy stále více návštěvníků přichází na webové stránky přes mobil. V roce 2018 to bylo až 52 %. V dnešní době si už málokdo umí představit život bez těchto zařízení, proto je důležité, jak jsou naše osobní údaje a data uchována a zabezpečena.

 

Co děláme špatně?

Lidé často na bezpečnost myslí až ve chvíli, kdy se jim stane něco špatného. Nastaví si slabé heslo nebo používají stejné heslo pro všechny aplikace. V dnešní digitální době je pro třetí strany velmi jednoduché prolomit takové slabé zabezpečení. Rovněž používání veřejné wifi sítě není velmi bezpečné. Kdokoliv může získat přístup k datům, které posíláte.

 

V každém zařízení jsou bezpečnostní chyby, na jejichž odstranění výrobce pracuje. Pokud máte starší verzi, používáte systém o jehož chybách všichni vědí, a je tak snazší ho napadnout. Vše toto je pro technicky zdatnější uživatele samozřejmostí, avšak technologie dnes používají i lidé, kteří jsou v tomto méně obezřetní.

 

Jak zvýšit bezpečnost

  • Zapněte si TouchID / FaceID a nastavte si silné heslo do AppleID včetně 6 místného kódu. Ideální je mít heslo do AppleID, které nikde jinde nepoužíváte. Jednou za nějaký čas při používání Touch / Face ID budete muset zadat 6 místný kód.
  • Zapněte si dvoufaktorovou verifikaci. Běžně při přihlašování do služby zadáváte pouze heslo. Dvoufaktorová autentifikace znamená, že budete muset zadat ještě nějaký další bezpečnostní prvek. Obvykle to bývá kód, který vám přijde na telefonní číslo. Tento prvek zapnete v Nastavení > Hesla a účty > účet iCloud > Heslo a zabezpečení > Dvoufaktorové ověření.

  • Používejte pro každou službu jiné heslo. Pokud se Vám to těžko pamatuje, v iOS je vestavěná služba Klíčenka, kam si uložíte hesla. Přístup k nim potom máte přes Touch / Face ID.
  • Používejte VPN na veřejných wifi sítích, případně se připojujte přes LTE. VPN (Virtual Private Network) je technologie, která umožňuje bezpečné spojení mezi vámi a serverem. Dá se takto předejít zachycení dat či odposlechu. V zařízeních iOS si ho nastavíte v sekci Nastavení > Obecné > VPN. Existují placené i free verze.
    Toto je však řešení pro technicky zdatnější uživatele. Pokud si na jeho nastavení netroufáte, bude z hlediska bezpečnosti stačit připojení přes LTE. Po zrušení poplatků za roaming v rámci Evropské unie můžete využívat mobilní LTE data za ceny jako doma.
  • Zakažte aplikacím přístup k údajům z jiných aplikací. To lze provést v Nastavení > Soukromí. Častokrát však aplikace potřebuje pro své správné fungování přístup k jiné aplikaci. Například pokud chcete posílat hlasové zprávy přes Messenger, musíte povolit přístup k mikrofonu. V továrním nastavení od výrobce by však tyto přístupy měly být od základu zamítnuty, a musí je povolit teprve samotný uživatel.
  • Vypněte si lokalizační služby. Přístup aplikace k poloze zařízení může výrazně zvýšit funkčnost aplikace, avšak jako uživatel tím přicházíte o část soukromí. Lokalizační služby si nastavíte v Nastavení > Soukromí > Polohové služby. Takto si můžete zvolit, která aplikace smí znát vaši polohu a která ne. iOS nabízí podle mě skvělou možnost, a to povolit lokalizační služby pouze při aktivním používání aplikace.
  • Nainstalujte si aktuální verzi operačního systému. Apple vydává každý rok nový operační systém a v průběhu roku vydává různé aktualizace. Můžete si nastavit i to, aby probíhaly automaticky třeba v noci, když spíte. K aktualizacím se dostanete přes Nastavení > Obecné > Aktualizace softwaru.