Ať už se dlouhodobě zajímáte o otázku produktivity, vedete tým o několika lidech nebo jste začali v rámci vašeho zaměstnání využívat home office, určitě byste měli vědět, jak používat Slack. Tato komunikační platforma je totiž přímo zaměřená na komplexní týmovou komunikaci formou zpráv, hovorů a videohovorů— a její popularita každým rokem roste. 

Slack byl spuštěn v srpnu roku 2013 a za tu dobu ušel obrovskou cestu. Zatímco před 8 lety by se snadno dal zaměnit za spoustu jiných, často mnohem jednodušších platforem, dnes nabízí unikátní funkce, které u jiných aplikací jen tak nenajdete. Jeho spolehlivost dokládají data o pravidelných uživatelích — v dnešní době se z jeho funkcí těší více než 10 milionů lidí denně.

V rámci pandemie COVID-19 a s tím souvisejícího nárůstu počtu pracovníků, kteří výhradně nebo z velké části začali pracovat z domova, se toto číslo ještě navýšilo. A i když se spousta z nich vrací do klasických kanceláří, dá se předpokládat, že s nimi Slack zůstane dlouhodobě.

Co je na něm tak dobrého?

Společnosti menšího i většího měřítka preferují Slack oproti jiným aplikacím z mnoha důvodů. Ve finále se však jedná o jednu hlavní myšlenku a přidanou hodnotu — s jeho pomocí totiž můžete minimalizovat potřebu skákat od jedné aplikaci k druhé. Lze jej snadno propojit s různými aplikacemi třetích stran. Pokud tedy pro svou práci využíváte např. Trello, Google Drive nebo Todoist, spoustu úkonů vyhotovíte i v rámci rozhraní Slacku.

Postupem času však začal podporovat mnohem více integrací. V dnešní době už s ním propojíte prakticky téměř cokoliv, co vám efektivně pomáhá proplouvat vaším pracovním dnem. 

Dalším významným odlišným prvkem Slacku oproti jiným komunikačním platformám jsou jeho vysoce nastavitelní boti. Většina uživatelů zná pouze základního bota — Slackbot — který při úplně prvním přihlášení pomáhá s nastavením profilu. Nicméně funkce tohoto bota a dalších sahají mnohem dál — a pokud je uživatel umí správně používat, dokážou každý den ušetřit spoustu času.

A časová úspora je to, co by mělo každého pracovníka zajímat. V dnešní době se dá spousta činností automatizovat — klíčem tedy není pracovat dlouhé hodiny, ale pracovat chytře. 

Určitě se s námi shodnete na tom, že jedním z největších žroutů času práce na počítači je email. A i v tomto případě vám ve velké míře dokáže Slack pomoci. Dokáže totiž zobrazovat emailové notifikace a s vaší schránkou pracovat tak chytře, že přes něj můžete například plánovat týmové meetingy — a poté automaticky rozesílat přístupový kód každému členu vašeho týmu.

Do Slacku se můžete přihlásit v rámci jeho internetového rozhraní, ale také se dá nainstalovat přímo do počítače s Windows nebo do chytrého telefonu jakožto aplikace na Android či iOS. 

Je možné přihlásit se hned do několika různých týmů — pracovních prostorů. Pokud tedy spravujete nebo jste členy více různých organizací, opět se zde minimalizuje potřeba skákat od jedné komunikační platformy k druhé.

A jak maximálně využít jeho potenciál?

Ať už tuto aplikaci nějakou dobu používáte nebo o tom pouze uvažujete, uvedeme si tipy, které vám pomohou vymáčknout z ní maximum.

Po proklikání těchto funkcí dostanete základní představu o tom, jak používat Slack, a začne vás napadat, jak jej nastavit na míru vašim potřebám. Jeho rozhraní je velice intuitivní a naučit se s ním pracovat tedy zabere jen chvilku.

Využívejte sílu kanálů

Celý článek po přihlášení

Získejte funkční tipy, data a případové studie od Next Vision.
Přihlaste se k odběru a využijte našich 14 let zkušeností.

Vážíme si důvěry a nespamujeme. Zasíláme 1 email měsíčně a můžete se odhlásit jedním kliknutím.